(VIDEO) hakirao AMERIČKE IZBORE UZ POMOĆ JEDNOG šrafciger: I to za samo 8 minuta !!

Strah da bi ruski ili hakeri neke druge zemlje mogli ugroziti američke izbore ili namjeste rezultat koji im odgovara nema, tvrde američki dužnosnici. Ipak jedan profesor s Princetona dokazao je da je to moguće.

Andrew Ejpl, profesor s Princetona i član lobi grupe “Verified Voting”, za samo 82 dolara preko interneta kupio je “Sekvoja AVC advantidž” stroj za glasovanje koja se i danas koristi u nekoliko saveznih država (Luzijani, New Jerseyu, Virginia i Pennsylvania) .

Onda je pozvao studenta Aleksa Haldermana koji je uz pomoć jednog šrafcigera podmetnuo četiri ROM čipa, odnosno zamijenio postojeće i to samo za 8 minuta.

Profesor je na istoj mašini i 2008. godine dokazao da je moguće da registrirani birači jedne stranke glasaju kako žele.

“Posljednja dva od četiri glasovanja za predsjednika bila su tako izjednačena da bi promenena brojki hakiranjem mogla značiti i sasvim drugačiji rezultat”, rekao je profesor.

On je upozorio da nisu ugrožene samo strojevi, već da je hakeri mogu napadnju i lapop i kompjutere koji se koriste za pripremu registacije glasača i obradu glasova.

Ipak, Lisa Monaco savjetnica za sigurnost predsjednika Baracka Obame izjavila je da američki izborni sustav uglavnom nije priključen na Internet, da je usitnjen i da njime difuzno upravljaju državne i lokalne vlasti.

“To sustav čini iznimno raznolikim, vrlo raštrkanim, i posljedica je da je izuzetno teško utjecati na sve elemente kako bi došlo do promjene rezultata”, rekla je Monaco.

Sajt itechpost.com piše da u slučaju da dođe do pokušaja hakiranja, strojevi za glasovanje koje su priključene na internet same će se da njega isključiti.

Facebook Comments
Source :

kurir.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close