TAMNA STRANA čedne SKARLET O'HARA Školovala se u SAMOSTANU, a postala teška nimfomanka i biseksualka

Patila je od bipolarnog poremećaja, voljela je muške prostitutke i imala afere sa ženama.
Vivien Leigh rođena je 5. studenog 1913. kao Vivienne Mary Hartley u indijskom gradu Dardžiling tijekom vojne službe svog oca u indijskoj konjici.

Nakon povratka u Veliku Britaniju, krenula je u školu u samostanu, gdje je počela glumiti u školskim predstavama, a kasnije upisuje Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti u Londonu.
Ubrzo odlučuje da prekine studije zbog braka sa trinaest godina starijim odvjetnikom Herbertom Li Holman, kome se nije svidjela ideja da se njegova supruga bavi glumom.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

Ipak, mlada Vivienne nije bila zadovoljna isključivo ulogom uzorne domaćice, pa je uz pomoć prijatelja polako počela da se probija u filmskom svijetu. Unajmila je agenta, promijenila ime u Vivien Leigh i počela nastupati u kazalištu, a nešto kasnije počela da se pojavljuje iu filmovima.
Bipolarni poremećaj nije ju spriječio da dobije što želi

Činjenica da je u braku, nije je omela u naumi da se upusti u avanturu s partnerom iz filma “Vatra iznad Engleske”, Lawrenceom Olivierom, a sredinom 1937.godine, napušta muža i počinje živjeti s ljubavnikom.
Reputacija vrlo teške i zahtjevne osobe pratila je od samih početaka karijere. Često se svađala s redateljima i kolegama, a takvo ponašanje je bilo posljedica bipolarnog poremećaja od kojeg je patila. Nakon što je pročitala roman “Prohujalo s vihorom”, imala jasan cilj, željela je da dobije ulogu u holivudskom filmu koji se snimao na po knjizi. Naredila je agentu da je ubaci na popis kandidatkinja

Foto ProfimediaFoto Profimedia

Rođena za ulogu Scarlett O'Hare
U to vrijeme Olivije je otputovao u Ameriku na snimanje “Orkanskih visova”, a Vivienne mu se pridružila kako bi mu bila bliže, ali i kako bi dobila toliko željenu ulogu. Na njenu sreću, probno snimanje pokazalo je da je kao stvorena za ulogu čuvene Scarlett O'Hare.

Njezin težak karakter, koji su mnogi pripisivali spomenutom bipolarnom poremećaju, bio je uzrok problema na snimanju, pa je tako glumica svojevremeno svom partneru Clark Gable rekla da mu smrdi iz usta i da je jedva snimila scenu ljubljenja. Bez obzira na sve, “Prohujalo s vihorom” našao se na popisu filmskih klasika i lansirao je Vivienne među najveće filmske zvijezde. Za ulogu u tom filmu 1940. godine nagrađena je svojim prvim Oscarom.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

Presudila joj tuberkuloza
Za vrijeme Drugog svjetskog rata bezuspješno je pokušavala probiti na Broadwayu, a 1943. godine neko vrijeme je provela bodreći vojnike na afričkom bojištu, gdje je oboljela od tuberkuloze. Četrdesetih joj se zdravlje veoma pogoršalo, patila je od čestih živčanih slomova, a filmovi iz tog razdoblja, nisu postigli zapažen uspjeh.
Jedina svijetla točka u tom relativno mračnom razdoblju karijere bila je uloga u filmu “Tramvaj zvan čežnja”, za koji je 1952. nagrađena drugim Oscarom. Nakon iscrpljujuće australske turneje, brak vivijen i Oliviera ušao je u krizu, a razveli su se 1960. godine. Dvije godine ranije počela je vezu s glumcem Jackom Baal s kojim je živjela u Londonu do smrti od tuberkuloze 8. julqa 1967. godine.

Tamna strana “čedne Scarlett”
Nekoliko desetljeća kasnije svjetlo dana ugledala je knjiga “Damn You, Scarlet O'Hara”, čiji su autori glumičin prijatelj Darwin Porter i Olivijeov asistent Roy Mosli. U knjizi je dvostruka oskarovka opisana kao “teška nimfomanka i biseksualka”. Naime, Vivienne je navodno bila ovisna od flerta, a Oliviera je obožavala psihički mučiti prijevarama. Bila je u vezi s glumicom Izabelom dźensa poslije koje je imala još dvije relativno ozbiljne veze sa ženama.

Fetiš – muške prostitutke
Ipak, jedna stvar koja je njenog supruga dovodila do ludila bila je njezina opsesija seksom s mladim muškarcima. Šuška se da je muške prostitutke skupljala u bordelu “Scotty ‘s” u Los Angelesu, a njihovu diskreciju plaćala nakitom i dionicama.

Također, zbog mladića s ulice oskarovka je navodno bila izbačena iz jednog talijanskog hotela, jer ih je dovodila previše i remetila mir gostiju hotela. Isto tako, autori tvrde da je njezin brak s Lawrenceom Olivierom bio lažan.Oboje su bili nevjerni, a Vivienne je ne tako rijetko opravdavala svoje avanture bipolarnim poremećajem od kojeg je patila.

Foto ProfimediaFoto Profimedia

24sata.hr

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close