SILUJU, TUKU, GASE CIGARETE PO NJIMA: Jezive ispovijesti žena koje su kućne pomoćnice u Aziji!

Jedna od njih je Suzi, čije je pravo ime Tutik Lestari Ningiš, koja je otkrila kako ju je gazdarica stalno tukla i da se situacija pogoršala kada joj je zaprijetila da će joj ubiti cijelu obitelj u Indoneziji.

“Prvi put me je udarila na dan isplate. Rekla mi je da se potpišem na listu papira, a ja sam je upitala:” Zašto da potpišem kad nisam dobila novac? “. Nakon toga me je udarila”, priča Suzi (30).

Ona je skoro godinu dana radila u Hongkongu, kod Lau Uan Tung, koja joj je prijetila, tukla je i zaključavala.

“Dozvoljavala mi je spavati samo od šest do deset sati ujutro. Toalet sam mogla koristiti samo tri puta dnevno, nisam imala nijedan slobodan dan. Ništa mi nije dozvoljavala”, otkriva ova nesretna djevojka.

SILUJU, TUKU, GASE CIGARETE PO NJIMA: Jezive ispovijesti žena koje su kućne pomoćnice u Aziji!

Dodaje da joj je gazdarica prijetila ubojstvom cijele obitelji.”Govorila je:” Ako mi budeš odgovarala ili pokušala odeš, naći ću načina da ubijem i tebe i tvoju obitelj “. Bila sam prestravljena. Trpela sam batine, nadajući se da me neće ubiti, zato što imam malog sina”.

Suzi kaže da je to bio njezin prvi posao u Hongkongu, da nije ništa znala, čak ni da koristi telefon.

“Mnogo sam je mrzila, ali nisam znala kako da se izborim za sebe”, dodaje.

Uspjela je pobjeći iz kandži te odrvratne žene kada ju je potražila njezina obitelj iz Indonezije. Vratila se kući, ali nije prijavila gazdaricu, jer se bojala njezinih prijetnji.

A onda je saznala da je druga pomoćnica, Ervijana, koja je radila kod iste žene, završila u bolnici nakon sedam mjeseci zlostavljanja.

“Odmah sam odlučila da iznesem u javnost sve što mi se dogodilo. Da to nisam učinila, poslije mene bi nastavila zlostavlja i druge žene. Nisam željela da još netko bude primoran trpjeti ono što sam ja trpjela”.
Suzi i Ervijana su svjedočile protiv gazdarice koja je proglašena krivom po 18 točaka optužnice, uključujući i nanošenje teških tjelesnih ozljeda, lišavanje slobode i zastrašivanje.Osuđena je na šest godina zatvora.

Ove dvije žene nisu jedine. Sličnu sudbinu doživjelo je mnogo kućnih pomoćnica iz čitave Azije.

“Gazdarica je lupala mojom glavom o zid i polivala me vrelom vodom. Spaljivao mi je kožu cigaretama. Govorila je da je to kazna za moje grijehe”, rekla je Beth (20) s Filipina.
Bet je sestra prodala jednom paru u Manili kada je imala deset godina. Svakodnevno je radila od četiri ujutro do kasno navečer. Čistila je i čuvala njihovo malo dijete, ali nije primala plaću. Gazdarica ju je često tukla štapom, šerpama i tavama, a kad su bile same, gasila je cigarete na njenom tijelu. Bet je sedam godina bila zatočena u kući, a onda je uspjela pobjeći. Sve do tada nikada nije išla u školu, gledala televiziju, niti slušala glazbu.

“Uzeo je viljušku koju je zagrijao na štednjaku i stavio mi je na šaku. Pritisnuo ju je jako uz moju ruku … Čudno … Kao da je u njega ušao vrag “, ispričala je ona o ponašanju svog poslodavca.

Sritak je otišla iz sela zato što je obitelj bila toliko siromašna da nisu imali što jesti. Radila je od šest ujutro do ponoći. Oduzeli su joj putovnicu i nije smjela razgovarati s obitelji i nepoznatima. Kaže da ju je poslodavac tukao – jednom i željeznom šipkom. Optužio ju je da krade i sipao vrelu vodu na nju. Ima više od 20 ožiljaka, uključujući i dugačku brazgotinu na licu.

Anis (26) iz Indonezije, zlostavljana u Hongkongu. Pet dana nakon što je počela raditi u obitelji, njihov pas se probudio i razbjesnio vlasnicu. Odvukla je Anis u kuhinju i zgrabila kasapski nož. Anis se istrgla, ali joj je tetiva na domalom prstu presječena, a kost slomljena. Pobjegla je uz pomoć pripadnika osiguranja u zgradi i još jedne kućne pomoćnice.

Mary Grace (35) s Filipina, zlostavljana u Maleziji.

“Vlasnik agencija je tako zao. Rekao mi je:” J * bi se kučko. Tvoja obitelj i tvoj mali sin će umrijeti “. Onda mi je bacio šalicu s kavom u lice”.

Mary Grace je bio potreban novac za školarinu i prehraniti obitelj. Radila je na dva mjesta, ali je uvijek bila gladna. Jednom se čak onesvijestila dok je kupovala namirnice.

Probudila se u kolima hitne pomoći i shvatila da se bolničar koji je bio s njom seksualno iživljava na njoj. Pokušala je prijaviti napad u bolnici, ali joj je sestra rekla da šuti. Napustila je Maleziju praznih džepova.

foto Profimediafoto Profimedia

(B92)

Izvor: kurir-info.rs

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close