Rusi na Arktiku otkrili tajnu nacističku bazu

Iako je Drugi svjetski rat završio prije više od 70 godina, teme vezane uz njega još uvijek privlače veliku pozornost. Jedan od razloga su razni ostaci i relikvije koje svako malo izrone, budeći stare rane i uspomene.

Jedna takva neobična priča stiže iz Rusije, gdje su istraživači u arktičkom krugu otkrili tajnu nacističku vojnu bazu, koju su ovi izgradili tijekom njemačke invazije na Sovjetski Savez.

nazi-base-arctic1

Schatzgraber, kako se zvala, osnovana je na izravnu zapovijed Adolfa Hitlera i navodno je bila metereološka ispostava. Pratila je ondašnje vremenske uvjete, koji su bili od vitalnog značaja za kretanje njemačkih trupa po zimom okovanom sovjetskom tlu.

Baza Schatzgraber izgrađena je na otoku Aleksandrova Zemlja u arhipelagu Zemlje Franje Josipa, na krajnjem sjeveroistočnom dijelu Barentsova mora. Ruski su istraživači ondje pronašli preko 500 predmeta, koji su ostali izvanredno očuvani zahvaljujući ondašnjim oštrim klimatskim uvjetima.

schatzgraber

Izgradnja baze započeta je 1942. godine, koristeći materijale koji su pristizali podmornicama. U puni pogon stavljena je sljedeće godine, no već u ljeto 1944. napuštena je. Posada je tada, naime, zbog prekida opskrbnog lanca ostala bez hrane, zbog čega su morali jesti sirovo meso polarnog medvjeda. Ovo je bilo inficirano, pa su svi bez iznimke oboljeli. Dok je stigla pomoć, više od polovice ljudstva je preminulo. Ostali su potrpani u podmornicu i vraćeni u Njemačku.

Sav prikupljeni materijal prebacit će se u Rusiju, gdje će biti izložen za javnost.

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close