Recept za tortu od sira bez pečenja i sa samo 240 kcal

kolac

Prenosimo ti recept za tortu od sira bez pečenja iz knjige ‘GI kolači – slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijelog šećera’, autora Emila Keršeka u izdanju Profila. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepeta u originalnoj i light varijanti.

Sastojci:

  • Podloga:
  • 15 dag piškota
  • 12 dag maslaca
  • Nadjev:
  • 1 omot praška za kremu s okusom limuna
  • 50 mg stevije
  • 2 ml arome vanilije
  • 2 žlice limunova soka
  • 20 dag polumasnoga sirnog namaza
  • 5 dl rashlađenog slatkog vrhnja
  • Ukras
  • 3 dag piškota

Priprema:

Na pladanj stavi ukrasnu podlogu za tortu i na nju obrub (26 cm). Piškote stavi u vrećicu za zamrzavanje, zatvori je pa prelazi valjkom da zdrobiš piškote i dobiješ vrlo sitne mrvice. Zagrijavaj maslac da se otopi. Dodaj mrvice od piškota i dobro izmiješaj. Smjesu stavi na ukrasnu podlogu za tortu unutar obruba kalupa. Razmaži žlicom da bude podjednako debela i dobro utisni. Limunovu kremu priredi s vodom prema uputama na omotu i ostavi da bubri 10 minuta. Stavi na vatru i miješaj (ne smije proključati) da se smjesa ne stopi, a zatim neka se malo ohladi. Miješajući mikserom dodaj steviju i vaniliju, limunov sok i sir. Istuci slatko vrhnje i umiješaj kad se sirna smjesa počne stvrdnjavati. Nadjev od sira nanesi na podlogu od piškota i izravnaj površinu. Neka se torta hladi 3 sata u hladnjaku. Za ukras namrvi piškote i napravi hrpice po torti. Oprezno nožem odvoji tortu od obruba kalupa i odstrani ga. Naka torta bude na hladnome do posluživanja. Nareži je na 16 kriški.

Prehrambene vrijednosti

  • Energetska vrijednost 1 kriške: 240 kcal
  • Ugljikohidrati: 9 g
  • Bjelančevine : 4 g
  • Masti: 20 g
Facebook Comments

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *