PRVA SAVRŠENA DESETKA: Čudo od djeteta koje je preživjelo PAKAO, a danas je jača i ljepša nego ikada!

Iako je možda bilo boljih od nje, kada kažete gimnastika – pomislite na Nadju Comaneci.Nađa je rođena u gradiću Onesta u Rumunjskoj 12. studenog 1961. godine, gimnastiku je počela trenirati u šestoj godini, a već sa 10 sudjelovala je na međunarodnim natjecanjima.

Sa svega 14 godina postala je svjetska zvijezda i ušla među legende, jer je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine vježbom na dvovisinskom razboju dobila najvišu ocjenu – 10. Zanimljivo je da tada semafor koji je prikazivao ocjene nije čak ni imao opciju da prikaže broj 10, već je njen skor ispisan kao 1,0. Nakon negodovanja publike i šoka mlade gimnastičarke, suci su Nađi objasnile da je zapravo postigla povijesni uspjeh. Postala je tada i jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata ikada, pa je ovaj uspjeh potvrdila time što je uzela ukupno 5 medalja – zlato u višeboju, dvovisinskom razvoju i gredi, srebro u ekipnom natjecanju i broncu u vježbi na parteru. Nevjerojatan uspjeh ponovila je i na OI u Moskvi 1980. kada je uzela dva zlata i dva srebra.

U razdoblju od 14-te do 20-te godine ostavila neizbrisiv trag u povijesti ovog sporta i uz legendarnu Olgu Korbut najzaslužnija je za veliku popularizaciju gimnastike.

Međutim, osim među spravama, život Nađe Comaneci bio je gotovo filmski i izvan njega.

Njezini treneri bračni par Bijela i Marta Karolji, prebjegli su u SAD tijekom jedne egzibicije 1981.godine. Tada je načinila pogrešku, vratila se u Rumunjsku i do 1989. godine živjela gotovo u kavezu uz konstantnu kontrolu države, odnosno bračnog para Ceausescu.Govorilo se čak da je bila i primorana biti u vezi sa bahatim sinom Nikom Ceausescua.

Iako nije željela govoriti o torturama koje je trpjela, saznalo se da je Nađu maltretirao i seksualno zlostavljao Čaušeskuovom sin Niku.

I sama je uspjela prebjeći 1989. sa željom da u Americi pronađe novi život. Ali ni to nije išlo glatko. U SAD su je očekivao njezin trener, Bijela Karolj, ali mu se ona nije javljala. U zatočeništvu ju je držao Konstantin Panait, koji joj je omogućio bijeg iz Rumunjske za 5.000 dolara. On je shvatio da bi u Americi mogao dobro zaraditi na rumunjskoj gimnastičarki, pa je naplaćivao njene intervjue i gostovanja po emisijama. Procjenjuje se da je na ovaj način zaradio 200.000 dolara, od čega Nađa nije dobila ništa. Uz pomoć prijatelja uspjela je poslije godinu dana da se oslobodi Penauta i našla je dom u Montrealu.

Nadia Comaneci, foto: Profimedia

Ipak, trebalo joj je dosta vremena da se snađe tamo. Imala je loš imidž zbog “prevelike količine šminke i treš oblačenja”, kao i zbog toga što joj je u nalaženju smještaja Montrealu pomogao Konsantin Panit, oženjen čovjek s četvero djece. Zarađivala je za goli život reklamirajući opremu za gimnastiku i aerobik, a nerijetko i donje rublje. Nije bilo lako, ali je bilo bolje nego da je zatvorena i zarobljena u Rumunuji.

Nadia Comaneci, foto: Profimedia

Verila se 1994. godine za američkog gimnastičkog prvaka Barta Connery, kojeg je upoznala baš te, za nju, kako se ispostavilo, najvažnije godine u životu – 1976. Vjenčali su se 1996. godine u manastiru Kašin blizu Bukurešta, a Bart je, po želji svoje supruge, prešao u pravoslavlje. Inače, Nađa je željela da joj kum na svadbi bude tadašnji predsjednik Rumunjske, Ion Iliescu, koji je došao na to mjesto nakon što je Ceausescu strijeljan. On se zahvalio na ovom “lijepom gestu i prema zemlji i njenim roditeljima”, ali zbog službenog položaja nije mogao joj kumuje. Ipak, bio je domaćin njenog vjenčanja, a na slavlje su bili pozvani i Robert de Niro, Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton …

Danas, Nađa ima 55 godina i američko državljanstvo. Sa suprugom je otvorila privatnu gimnastičku školu, ai dalje se njih dvoje rado zajedno sudjeluju na revijalnim natjecanjima i zarađeni novac daju u dobrotvorne svrhe.

 

 

PRVA SAVRŠENA DESETKA: Čudo od djeteta koje je preživjelo PAKAO, a danas je jača i ljepša nego ikada!

 

PRVA SAVRŠENA DESETKA: Čudo od djeteta koje je preživjelo PAKAO, a danas je jača i ljepša nego ikada!

 

PRVA SAVRŠENA DESETKA: Čudo od djeteta koje je preživjelo PAKAO, a danas je jača i ljepša nego ikada!

 

PRVA SAVRŠENA DESETKA: Čudo od djeteta koje je preživjelo PAKAO, a danas je jača i ljepša nego ikada!

Izvor: kokodix.com

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close