Priča o bebi koja je zbog bolesti morala da se “rodi” dva puta

“Vidjeli su nešto na jultrazvuku, doktor je došao i rekao da nešto ozbiljno nije u redu s našim djetetom i da ima sacrococcygeal teratom”, ispričala je Margaret kojoj je ovo bila treća trudnoća. “I to je bilo vrlo šokantno i zastrašujuće, nismo znali što ta duga riječ znači”, kaže.

Sacrococcygeal teratom je tumor koji se razvija prije rođenja djeteta.

“Ovo je najčešći tumor koji viđamo kod novorođenčadi”, kaže doktor Darrell Cass, jedan od direktora teksaškog dječjeg centra i profesor na medicinskom fakultetu Sveučilišta Baylor.

“Ipak, iako ga najčešće vidimo, to je još uvijek prilično rijetko”, kaže.

Ovakav oblik tumora češći je kod djevojčica nego kod dječaka, a pojavljuje se na jednom od 35 tisuća rođene djece. Nažalost, vijest da njezina beba ima ovaj rijetki tumor nije bila prva loša vijest u vezi trudnoće Margaret Boemer. Ona je zapravo bila trudna s blizancima, ali je izgubila jednu bebu prije nego što je ušla u četvrti mjesec trudnoće.

“Neki od ovih tumora se dobro podnose, tako da ga fetus ima i može se roditi s tim, a nakon toga ga izvadimo”, rekao je Cass. Dodaje i da često tumor može prouzročiti probleme s protokom krvi. Cass je objasnio da se tumor pokušava razvijati hraneći se istim protocima krvi kojim se hrani i dijete, pa jedno drugome postaju konkurencija.

“U nekim slučajevima, tumor pobjeđuje i srce jednostavno ne može držati korak, pa beba umre”, kaže Cass. Tumor koji je imalo Margaretino dijete svakog dana je rapidno rastao pa je fetus postajao sve bolesniji. Nešto se moralo učiniti.

Iako su je drugi liječnici savjetovali da prekine trudnoću, Cass i njegov tim dali su Margaret još jednu mogućnost: fetalnu operaciju. Ova opcija, međutim, nije bila nimalo jednostavna.Najgore, šanse da će njena beba preživjeti bile su katastrofalne, piše “Nedeljnik”.

“Lin Lee nije imala puno šansi”, rekao je Boemer. “U 23. tjednu trudnoće, bebi je počelo da otkazuje srce, tako da je izbor bio da se pusti da tumor prekrije njeno tijelo ili joj dati šansu za život”.

Margaret je bila trudna 23 tjedna i 5 dana kada je došlo do hitne operacije fetusa. U to doba tumor je bio gotovo veći od fetusa. Operacija je trajala pet sati. “Dio na fetusu radili smo jako, jako brzo”, priča doktor Cass. Dugo vremena je trajalo otvaranje maternice.

“Ne želimo da ugrozimo majčino zdravlje”, kaže Cass, zato su bili vrlo oprezni. Tijekom operacije, djevojčicinu srce je usporilo, gotovo da se zaustavilo. Kirurški tim na kraju je uspio ukloniti veći dio tumora. Kad je sve bilo gotovo, vratili su Lin Lee natrag u maternicu.

“To je neka vrsta čuda da možete tako otvoriti maternicu i vratiti sve natrag, i da sve to funkcionira”, rekao je Cass.

Margaret je do kraja trudnoće bila u strogom mirovanju. Uspjela je izdržati još 12 tjedana i na kraju je 6. lipnja je rodila djevojčicu.

Beba je bila sitna, imala je 2,5 kilograma na porođaju. Nekoliko dana poslije rođenja liječnici su je ponovno operirali kako bi uklonili dijelove tumora do kojih nisu mogli doći tijekom prve operacije. Nekoliko sedmicakasnije, beba je puštena kući.

Izvor: haber.ba

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close