POSLJEDICA POTRESA Misteriozna svjetlost na Novom Zelandu

Potres od 7,8 stupnjeva Richtera koji je prije nekoliko dana pogodio Novi Zeland imao je i jedan sporedni efekt koji i dalje predstavlja misteriju.

U potresu je poginulo dvoje ljudi i pričinjena je velika materijalna šteta, ali još nije najjasnije kakva je to jeziva zelena i plava svetlos koja se pojavio na nebu tijekom potresa.

Seizmolozi su posljednjih godina počeli ozbiljije obraćati pozornost na tu vrstu svjetlosti koja se povremeno javlja tijekom potresa, ali još nisu u potpunosti razumjeli njenu prirodu.

Ova jeziva svjetlost može pojaviti kao svjetlost koja, čini se, dopire iz zemlje, a ponekad izgleda kao udari munja. Pojavljuju se na područjima gdje se uslijed potresa odvaljuju velike količine zemlje i na kojima se, narodski rečeno “Zemlja otvara”, prema studiji koja je objavljena 2014. godine.

Iste godine znanstvenici su primijetili i da na mjestima na kojima se nalaze zasadi žitarica može doći do generiranja ovakvog naboja, ali još nije jasno kako i zašto se to događa.

U posljednjih nekoliko stoljeća prijavljeno je više od 60 slučajeva pojave ove jezive svjetlosti tijekom potresa. Tako je, primjerice, 2009. prije velikog potresa u L'Aquili u Italiji prijavljena pojava “plamenova” kraj puta, au kanadskom Jukonu je 1970-ih zelena svjetlost primijećena na nebu. Prvo je povezana s pojavom NLO-a, ali je kasnije utvrđeno da se pojavila u vrijeme potresa.

Ipak, sve do skoro ovi izvještaji nisu uzimani za ozbiljno.

– Svetlose koja s ejavlja tijekom zemlmjotrea potpuno je podcijenjena. One se obično pojavljuju u djeliću sekunde – izjavio je Friedman Frojnd, kristalografer (znanstvenik koji proučava atomsku strukturu materijala) iz NASA Ames istraživačkog centra u Mountain Viewu u Kaliforniji i sa Državnog sveučilišta San Jose.

Interesantno je da je većina primećenih svjetlosti uočena unutar kontinentalnih tektonskih ploča, a ne u zonama subdukcije u kojima se ploče podvlače jedna pod drugu.

Pretpostavlja se da do ove svjetlosti dolazi kada magnetske stijene koje se nalaze dublje u kori Zemlje uslijed potresa budu pomaknute prema gore, zbog čega dolazi do električnog pražnjenja koje ionizira zrak i generira ovu svjetlost.

Facebook Comments
Source :

alo.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close