Otkrivena velika tajna: Tko je stvarno ukrao 204 sanduka zlata iz Srbije

Kralj Petar Drugi Karađorđević je 1941. godine pobjegao iz zemlje i odnio 204 sanduka narodnog zlata – jedan je od najčešće korištenih argumenata u proteklih 75 godina protiv kraljevske obitelji.

Dušan Babac i Aleksandar Ognjević u knjizi Tajne kraljevskog blaga tvrde da je ovo samo mit, navodeći da je sudbina zlata i kraljevskih dragocjenosti bila potpuno drugačija.

Nakon više godina istraživanja, autori su pronašli koliko su zapravo zlata kralj i vlada ponijeli tijekom evakuacije, kakva je bila sudbina dragocjenosti skrivenih u manastiru Ostrog, kakva je bila uloga Nijemaca, Talijana, Amerikanaca, Ozne i Udbe u raznošenju blaga, kao i što se dogodilo s izuzetno vrijednim umjetničkim djelima i svetinjama u vlasništvu kraljevske obitelji.

“Kralj Petar nije ukrao narodno zlato i nije živio bogato u emigraciji. Jedan gram zlata on nije razmijenio! Ovu priču su sistematski poslijeratnih godina proturali protivnici monarhije i kao mantru, prenijeli je na svoje potomke “, rekao je za Večernje novosti Dušan Babac.

Dodao je da je Kraljevina Jugoslavija dočekala Drugi svjetski rat sa stabilnim rezervama i neposredno prije ratnih sukoba planski je nastojala sačuvati novac i zlato i skloni ih na sigurno. Ipak, tijekom povlačenja prema Crnoj Gori morala je spali velike emisije novčanica, kako novac ne bi došao u ruke okupatora. I to je bila jedinstvena mjera u historiji monetarne politike jedne države.

“Od 204 sanduka zlata filijale Narodne banke u Užicu, Talijani su u travnju i svibnju 1941. zaplijenili 179 sa 8393 kilograma čistog zlata. Od preostalih 25, Nijemci su u manastiru Ostrog uzeli četiri, osam je ponijela vlada, pet generalitet, jedan je ukraden, a pet je otela Ozna poslije rata “, navodi Babac.

Otkriva i da su nakon kapitulacije Italije, Nijemci zaplijenili i jugoslavensko zlato koje je bilo kod njih. Američke trupe su ga u svibnju pronašle i oduzele i nakon Londonskog sporazuma vraćeno je Italiji, koja je vratila Jugoslaviji cjelokupno zaplijenjeno zlato, na temelju Ugovora o miru.

Autori tvrde da je Jugoslaviji nakon rata vraćeno najviše zlata u odnosu na druge zemlje u Europi.

Telegraph

Izvor: revolucijainfo.com

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close