Odvratno! Evo što se događa s plahtama ako ih ne mijenjate jednom tjedno

JEDAN od ključnih beauty savjeta kojeg bi se svatko trebao pridržavati definitivno je mijenjanje plahti jednom tjedno.
Ovdje u pitanju nije samo ljepota, već i osobna higijena te povrh svega zdravlje. Krevet bi trebao biti sigurno i čisto mjesto, u kojem se možete potpuno opustiti, a prljave plahte kvare cijeli ugođaj.
A da je ovo itekako važno isticati što je češće moguće, dokazuje i činjenica da se, unatoč brojnim upozorenjima, većina ljudi i dalje ne pridržava ovog pravila, najčešće zbog lijenosti. No, sigurne smo da će nakon upozorenja profesora mikrobiologije i patologije Philipa Tiernoa s NYU-a, mnogi napokon usvojiti naviku mijenjanja plahti jednom tjedno, jer su posljedice sljedeće:
“Na plahtama se tijekom tjedna skupljaju velike količine čestica prljavštine i ljudske kože. Te čestice prava su ‘poslastica’ za grinje, čiji izmet može izazvati opasne alergijske reakcije,” objasnio je profesor Tierno za portal Vice.

Povrh svega, prljave plahte pravo su leglo gljivičnih spora, plijesni, prašine te čak i dijelova tijela kukaca, a sve to može izazvati iritacije na koži, kihanje, svrbež u očima i brojne druge negativne reakcije u tijelu.

No, gadarijama tu nije kraj. Neke bakterije, poput zlatnog stafilokoka, mogu preživjeti i pranje, ako plahte nisu oprane pod dovoljno visokom temperaturom. A iako ova bakterija inače živi na ljudskoj koži, uđe li u krv putem porezotine, u nekim slučajevima može biti čak i kobna.
Stoga možemo zaključiti da redovitim pranjem plahti ne čuvate samo ljepotu, već i svoj život.
Facebook Comments
Source :

index.hr, Foto: Instagram, Giphy

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close