Nova studija tvrdi da pušenje uzrokuje na stotine mutacija u ljudskom DNK

Mutacije ostaju u stanicama čak ako i prestanete pušiti

Znanstvenici su otkrili da pušenje uzrokuje na stotine mutacija ljudskog DNK, piše BBC. Sekvencioniranjem tisuću genoma tumora, oktriveno je da osoba koja puši 20 dana u prosijeku doživi 150 mutacija u svakoj plućnoj stanici svake godine. Promjene su stalne i one ostaju u stanicama čak ako netko i prestane pušiti. Znanstvenici kažu da analiza tumorske DNK može objasniti uzroke nastanka ostalih karcinoma.

69-godišnjoj Pameli Pugh 2013. godine dijagnosticiran je rak pluća. Ona je počela pušiti cigarete sa 17, a prestala je u svojim pedesetima. “Iako sam prestala pušiti prije nekoliko godina, posljedice pušenja su me sustigle. Da sam kao tinejdžeica znala da pušenje uzrokuje mutacije koje će ostati u meni čitav život, nikad ne bi niti počela pušiti”, rekla je Pugh.

Poveznica između cigareta i mutacija

Studiju, objavljenu u časopisu Science, proveo je međunarodni tim znanstvenika, uključujući Wellcome Trust Sanger Institut u Cambridgeshireu i Nacionalni laboratorij Los Alamos u Novom Meksiku.

Analiza je pokazala direktnu poveznicu između broja popušenih cigareta tijekom života i broja mutacija u tumorskoj DNK. Autori su otrkili da, u prosijeku, pušenje kutije cigareta dnevno uzrokuje 150 mutacija u svakoj plućnoj stanici svake godine, 97 mutacija u ždrijelu, 23 mutacije u ustima, 18 mutacija u mjehuru i 6 mutacija u jetri.

Ubrzavanje prirodnih mutacijskih procesa

“Što je više mutacija, veće su šanse da će se one dogoditi u ključnim genima koje nazivamo geni raka, koji će normalnu stanicu pretvoriti u stanicu raka”, rekao je profesor Sir Mike Stratton, voditelj studije s Wellcome Trust Sanger Instituta.

Znanstvenici su rekli da su u tkivu kao što su pluća, koja su direktno izložena dimu, otkrili mutacijski potpis kemikalija u duhanskom dimu, od kojih je najmanje 60 kancerogeno. Ipak, znanstvenici nisu mogli naći isti uzorak u tkivu mjehura, koji nije direktno izložen. Profesor Stratton rekao je da u tim organima pušenje ubrzava prirodne mutacijske procese, no način na koji se to događa je “misteriozan i kompleksan”.

Pristup istraživanja primjenjiv kod drugih karcinoma

On je rekao kako bi se isti pristup u istraživanju mogao primijeniti kod drugih karcinoma kod kojih je manje poznat uzrok njihovog nastanka. “Istraživanjem genoma raka, otkrit ćemo arheološke tragove prošlih izlaganja koja su odgovorna za stvaranje raka i to bi potencijalno moglo voditi njegovoj prevenciji”, rekao je.

“Svakih 150 mutacija u stanici svake godine znači 150 šansi za razvijanje raka pluća” rekao je doktor David Gilligan, konzultant i onkolog bolnice Papworth i Roy Castle fondacije za rak pluća.

Facebook Comments
Source :

telegram.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close