NIJE GOTOVO: Znate li da Hillary Clinton i dalje može postati PREDSJEDNIK Amerike ?!

Iako je vijest da je Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima u Americi obišla svijet, Hillary Clinton zapravo i dalje ima šanse da bude ta koja će se od siječnja useliti u Bijelu kuću … doduše, samo teoretske.

Ima okorjelih demokrata u Americi koji se još uvijek nisu pomirili s činjenicom da je Donald Trump 45. predsjednik SAD i koji se još uvijek nadaju da na toj poziciji vide Hillary Clinton. Iskreno, takva šansa postoji, ali je nevjerojatno mala i bila bi presedan kakav do sada nije viđen.

 

“Začkoljica” leži u specifičnom izbornom sustavu koji postoji u Americi . Upravo zahvaljujući njemu moguć je scenarij po kome je Hillary dobila 200.000 glasova više od Trumpa, ali je na kraju kandidat republikanaca bio taj koji je prvi skupio cifru od 270 elektora. Prema posljednjem brojanju Trump ih ima 290 spram Hillary sa 228, piše New York Post.

Međutim, elektori koji će se 19. prosinca sastati u Washingtonu da zapravo izaberu predsjednika SAD također su živi ljudi i uvijek postoji mogućnost da se “predomisle” i ne glasaju onako kako ih je partija tj. država delegirala.

Iako su ih građani delegirali, ti glasovi ne obvezuju elektore da poštuju njihovu volju. Taj fenomen je poznat pod imenom “nevjerni elektor” i već se dešavao u povijesti. Točnije, elektori su glasali suprotno instrukcijama do sada ukupno 158. puta, ali oni nikada nisu promijenili ishod izbora .

 

Ipak, upravo tu se krije opasnost po Donalda Trumpa. Elektore delegiraju ogranci stranke iz svake savezne države posebno, a još prije izbora je bilo poznato da Trump je uživa potporu svih krila Republikanske stranke i da je čak bilo Republikanaca koji su otvoreno rekli da na izborima nisu glasali za njega.

Da bi spriječile elektore da “promjene mišljenje”, u posljednjih 10 godina neke države su uvele kazne koje se kreću od novčanih pa do zatvorskih.

Ipak, teorijska šansa postoji, a pokrenuta je i peticija koju je do sada potpisalo dva milijuna ljudi, au kojoj je upućen poziv elektora da, unatoč instrukcijama, glasuju za Hillary Clinton, a ne za Donalda Trumpa.

(Dnevno.rs)

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close