NEVJEROJATNO: Mladić se probudio iz kome i tečno progovorio španjolski (FOTO) (VIDEO)

Ruben Nsemoh je zadobio potres mozga kada ga je suigrač udario nogom u glavu za vrijeme nogometne utakmice nakon čega je pao u komu – kad se probudio progovorio je španjolski jezik .

Tinejdžer iz Atlante je zabrinut zbog toga što mu je sada teško da se koncentrira, a zanima ga da li će ikada više moći da se bavi svojim omiljenim sportom. Ono što je najviše iznenadilo sve je to što poslije svega tečno govori španjolski !

Šesnaestogodišnjak je prošlog mjeseca ozlijeđen kada ga je drugi igrač na utamkmici jako šutnuo u glavu i poslije toga je upao u komu. Kada se probudio govorio je na španjolskom, kao da mu je materinji jezik.

Njegovi roditelji su rekli da je već znao slabo govoriti taj jezik, ali da prije te povrede nikad nije govorio tako tečno . Sada se polako prisjeća engleskog jezika, dok istovremeno gubi znanje španjolskog.

Sindrom stranog naglaska je ekstremno rijetko stanje do koga dolazi uslijed ozljede mozga , a podrazumijeva da osoba progovori s potpuno drugačijim naglaskom.

Printskrin: Youtube / TryToEntertainYou

Prvi slučaj je zabilježen 1941. godine kada je ženu iz Norveške pogodio geler u glavu, tijekom njemačkog bombardiranja, i ona je počela govoriti s njemačkim naglaskom. Od tada, bilo je nekoliko desetina zabilježenih slučajeva.

Prije tri godine, policija je našla onesviještenog marinca vjeran u motelu u južnoj Kaliforniji. Kada se probudio, nije se sjećao svog prijašnjeg života i govorio je samo švedski .

U Australiji, nekadašnji vozač autobusa je imao tešku prometnu nesreću iz koje je izašao sa slomljenom vilicom i kralježnicom, a kad se probudio govorio je s francuskim naglaskom .

Ranije ove godine, žena iz Teksasa je imala operaciju na vilici, a od tada govori s britanskim naglaskom . Dr Karen Krut, jedna od rijetkih ekperata za ovaj sindrom kaže da se radi o oštećenju motorne kontrole.

Govor je jedna od najkompliciranijih stvari koje radimo i brojni centri u mozgu su zaduženi za koordinaciju raznih dijelova govora . Ako jedan dio oštećen to može utjecati na tajming, melodiju i napetost govora – dodaje dr Krut.

Snimak ovog mladića pogledajte ovdje:

Facebook Comments
Source :

Telegraf.rs, edition.cnn.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close