Najčuvenije špijunke SVIJETA: ćutale su i kada su im nokte čupali (VIDEO)

Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Drugog svjetskog rata jer je to bio jedan od najučinkovitijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju … Upravo zato velikih pobjeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinjak špijuna koji su se ubacili u neprijateljske redovi i riskirajući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih za saveznike.

Pokazalo se kako su u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci. Jedan od uvjeta špijunskog posla je spremnost da žrtvuju vlastiti život za domovinu, a ove dame su to više puta činile.

Među top pet špijunki koje su služile u Drugom svjetskog ratu spadaju Nancy Wake, šifriranog imena “Bijeli miš”, Violeta Szabo, poznatija kao “Loiz”, Virdžina Hol, šifriranog imena “Diana”, Odeta Halovs, poznatija kao “Lisa” i Lisa de Baisak, poznatija kao “Odil”.

bijeli miš

Ova novinarka rođena na Novom Zelandu živjela je u Marseilleu kada je počela invazija na Francusku. Pridružila se pokretu otpora kao obavještajac, ali zarobili su je Nijemci. Zbog toga je dobila zadatak da radi na specijalnim operacijama. Poslana je natrag u Francusku, gdje je imala zadatak da ubije i sabotira što više njemačkih snaga. Jednom prilikom je ubila stražara golim rukama.

Luiz

Bila je britanski obavještajac. Rođena je u Francuskoj, a posao joj je bio da nabavlja što više informacija o nacistima s okupiranih područja Europe. Dva dana prije Dana D., Luiz su zarobili pripadnici SS-a kod francuskog Limogesa. Oni su je ispitivali i mučili, pa je doportovana u njemački koncetracioni logor Ravensbrück gdje je i pogubljena.

Diana

Bila je američka špijunka koja je djelovala u sklopu britanskih obavještajnih agencija.Nijemci su joj dali nadimak “Artemis”, a Gestapo je smatrao najopasnijom od svih savezničkih špijuna. Ona se 1944. godine vratila u okupiranu Francusku s lažnim dokumentima koji su joj dali identitet Marsela Montag. Zavarala je Gestapo i stupila je u kontakt s pokretom otpora. Obilježavao je zone za dostavu hrane i pronalazila je sigurne kuće.

Lisa

Bila je obavještajac saveznika. Gestapo ju je privodio 14 puta, ispitivao i mučio u zatvoru Fresnes. Nakon izlaska, leđa su joj bila trajno obilježena bičem, a iščupali su joj i nokte. U dva navrata je osuđena na smrt, ali je Nijemcima odgovorila “Morate odlučiti na temelju koje optižnice ćete me pogubiti, jer mogu umrijeti samo jednom”. Na kraju je poslana u koncentracijski logor Ravensbrück, a da nije odala nijednu informaciju.

Odil

Bila je heroina specijalnih operacija tijekom Drugog Svjetskog rata, au 1942. godine je bila jedna od prvih ženskih agenata koja je padobranom sletjela u okupiranu Francusku. Imala je ulogu kurira i veze velikim brojem znanstvenika.

Pogledajte video:

 

Izvor: telegraf.rs

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close