Najavljuju savršenu dijetu za svakog na osnovi DNK

Vi njima uzorke krvi i pljuvačke, oni vama ono što reklamiraju kao rješenje za sve probleme. Samo, i tu postoji kvaka

Tvrtka Habit najavila je za početak sljedeće godine da namjerava lansirati DNK test kojim će se moći utvrditi kakva je najbolja dijeta za pojedinu osobu. Tvrtka je istraživala 60 biomarkera i sada tvrdi da je u stanju na osnovi nečijih uzoraka krvi i pljuvačke složiti najučinkovitiji program prehrane kako bi ispitani gubio kilograme, a hranio se dobro i zdravo. Znači, vi njima krv i slinu, uz neizbježnih 300 dolara, odnosno u stilu odavno ofucane plitke navlakuše 299 dolara, a oni vama pristup aplikaciji na kojoj je sve objašnjeno. Uz još više poslanih novaca, spremni će biti, barem tako tvrde, slati i hranu. No, o tom potom.

Vox koji je vijest prenio, možda toga nije bio svjestan, ali im nije napravio baš neku reklamu jer ih je strpao u istu skupinu s nekoć revolucionarnim krvnim testom Theranom. Elizabeth Holmes, koja je kao vrlo mlada Theranos patentirala, a potom na njemu izgradila tvrtku i carstvo od brat bratu nekih pet milijardi dolara, financijski se totalno raspala nakon što su FDA i Medicare objavili da istražuju sumnje da je njen test nepouzdan i uvelike bezvrijedan. Prema Forbesu, njeno je bogatstvo danas – nula. Habit danas nastupa stilski slično revolucionarno.

Tvrtka polazi od toga da naš DNK uvelike uvjetuje na koju smo hranu upućeni, kakve navike, pa tako i prehrambene, najlakše razvijamo i kako efikasno iskorištavamo pojedine vrste namirnica. Riječ je o nutrigenomici, posebnom konceptu istraživanja ishrane. No, znanstvenici koje je Vox pitao za mišljenje redom su “krajnje skeptični” prema tome što tvrdi Habit. “Prema većini takvih stvari sam skeptičan zbog manjka ili potpunog izostanka znanstvenih dokaza”, kazao je za Vox John Mathers iz Centra za nutricionistička istraživanja ljudi sa Sveučilišta u Newcastleu.

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close