Makedonski tinejdžeri zaradili bogatstvo na američkim izborima

Čak 140 online stranica posvećenih američkim predsjedničkim izborima, od kojih sve podupiru Donalda Trumpa, pokrenuto je u Makedoniji, u Velesu.

Radi se o malom gradiću od 43.000 stanovnika, koji se do 1996. godine zvao ‘Titov Veles’.

Stranice s međunarodnim nazivima poput WorldPoliticsUS.com ili USConservativeToday.com objavljuju upitne ili lažne vijesti sa senzacionalističkim naslovima, koji napadaju Hillary Clinton i hvale Donalda Trumpa.

Njihovi osnivači su mladi Makedonci, srednjoškolci i studenti , koji su otkrili kako mogu zaraditi jako dobre novce ako objavljuju sadržaj popularan u Americi.

Iako vrijednost oglašavanja putem AdSensea pada, za makedonske prilike radi se o iznimnim prihodima. Oni koji su među prvima pokrenuli svoje portale zarađuju oko 5.000 dolara mjesečno, a katkad i 3.000 dolara u jednom danu , ako neka objava postane hit na Facebooku.

Pokušali su is lijevo nastrojenim portalima, posvećenim Bernieju Sanders, no oni nisu dobili niti djelić popularnosti koje imaju portali nastrojeni Trumpu, javlja Jutarnji.

“Pokrenuo sam stranicu kako bih lako zaradio”, rekao je jedan 17-godišnjak koji ju održava zajedno s četvero prijatelja.

“U Makedoniji, ekonomija je vrlo slaba a tinejdžerima nije dozvoljeno raditi, pa smo morali naći kreativne načine kako zaraditi . Ja sam glazbenik, ali si ne mogu priuštiti instrumente i opremu. Ovdje u Makedoniji, prihod čak i od malog portala je dovoljan da si možete priuštiti mnogo toga “, kazao je.

Većina autora tih portala preuzima vijesti s drugih izvora, iz tabloida pa čak i satiričkih portala, potom ih ‘prepakira’ u senzacionalistički naslov i nudi ciljanoj publici. Nitko od njih “ne navija” za Trumpa, kažu, radi se jednostavno o temi koja se najviše isplati.

Svjesni su da će zlatno doba uskoro proći, nakon što izbori završe. No, nadaju se da će im portali ostati na životu ukoliko Trump pobijedi .

Izvor: exyugoslavija.com

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close