Kineska tradicija vezivanja stopala: Kad sam probala da skinem zavoje, čupali su mi kožu …

Su Xi Rong ima 82 godine iu mlađim danima bila je poznata kao najljepša žena u selu zbog njenih malih, lijepo oblikovanih stopala. Ali, njezin život je bio zbog te “ljepote” težak i danas osjeća posljedice. Ona danas jedva hoda, udebljala se, a njena mala stopala ne mogu izdržati njenu težinu. Xi Rong je rekla da su zbog feudalne tradicije djevojkama vezivali noge kako bi im smanjili stopala, da bi mogle da se udaju, piše “Telegraph”.

Ona je pokušavala par puta da oslobodi svoje noge iz stega, ali bi je njezina baka tad kažnjavala tako što bi joj čupala kožu na nožnim prstima.

Si Jin Zin je u 95. godini života i, nažalost, njena stopala su pretrpjela najveće posljedice od većine žena koje su htjela da podijele svoju priču. Oblik njenih stopala više podsjeća na cipelu nego da ljudski završetak noge.

lotus-stopala-kina-3

Njezina stopala nikada nisu bila “slobodna”, uvijek su bila podvezana, i nekako je uspijela da ih sakrije od ostatka svijeta.

Ova bizarna tradicija u Kini je počela, pretpostavlja se, u 10. vijeku i vremenom je ostala ukorijenjena diljem ove azijske zemlje. Iako je ona potpuno zabranjena 1949. godine poslije kineske revolucije, i danas se ona može vidjeti na nekim ženama.

Ovakava stopala se nazivaju i lotos stopalima. Većini žena su u Kini vezivali stopala u zavoj i tjesno bi ih obavijali kada bi napunile minimum pet godina, i tako bi bila vezivana godinama jer se vjerovalo da su lotos stopala najerotičniji dio tijela.

Pored erotičnosti, mala stopala u Kini su doživljavali kao simbol statusa, ideal ljepote, kao dio mode, izdvajanje od ostalih naroda …

Izvor: haber.ba

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close