Kina je jutros lansirala novi svemirski brod s posadom

Narodna republika Kina rano jutros lansirala je svemirski brod Šenčou 11, koji je u svemir ponio dva astronauta.

Posadu čine Đing Haipeng, veteran iz dva prethodna svemirska leta (Šenčou 7 i Šenčou 9) te Čeng Dong, kojem je ovo prva misija. Poletjeli su iz svemirskog centra Čiučuan smještenog u unutrašnjosti Kine.

Snimka kamere smještene na oplati broda (Foto: Spaceflight Now)

Snimka kamere smještene na oplati broda (Foto: Spaceflight Now)

Spomenuti centar osnovan je 1958. godine i izgrađen po uzoru na sovjetske lansirne centre, što zapravo ne čudi, budući da je ondašnji SSSR pružio tehničku potporu tijekom izgradnje istoga. Iz Čiučuana obavila su se sva važnija lansiranja u sklopu kineskog svemirskog programa. Tako je 1970. godine odavde lansiran prvi kineski satelit te sve misije s ljudskom posadom, počevši sa Šenčou 5.

Šenčou 11 dva će dana vršiti potrebne korekcije putanje u Zemljinoj orbiti kako bi se uspješno spojio sa svemirskom postajom Tiangong 2. Njen prvi modul lansiran je prije nešto više od mjesec dana – bit će dovršena do 2022. – zamjenjujući tako Tiangong 1, koji je napušten nakon što su ondje boravile tri posade iz isto toliko misija.

Prikaz postaje Tiangong 2, završetak koje je predviđen za 2022. godinu (Foto: nextbigthing.com)

Prikaz postaje Tiangong 2, završetak koje je predviđen za 2022. godinu (Foto: nextbigthing.com)

Tijekom jednomjesečnog boravka na postaji, Đing i Čeng će vršiti niz znanstvenih eksperimenata, mahom iz područja biologije. Cilj ove, kao i prethodnih misija je uvježbavanje posada i stjecanje iskustva za iskorak izvan utjecaja Zemljine gravitacije, odnosno za putovanja na Mjesec i Mars.

Kina je tek treća zemlja svijeta – nakon Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – koja je vlastitim snagama poslala čovjeka u svemir. Tijekom ovog stoljeća zabilježili su velike uspjehe, počevši s prvim Kinezom u svemiru 2003. godine. Novi veliki iskorak su načinili 2013., kad su na Mjesec spustili rover Jutu.

Na razvoj vlastitih svemirskih postaja odlučili su se nakon što su Sjedinjene Države stavile embargo na njihovo sudjelovanje u radu Međunarodne svemirske postaje, bojeći se kineskog pristupa naprednoj američkoj tehnologiji.

Izvor: znanost.geek.hr

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close