Ispovijest bivšeg pripadnika ISIS-a: Sve je moja krivica, slijepo sam im vjerovao

Akram Ahmed (20) radio je u servisu za popravku mobilnih telefona kada mu je prišao čovjek za koga je znao da je pripadnik ISIS-a. Ahmed priznaje da ga je privlačila ideja države u kojoj se živi po islamu.

“Kalifat nas je ubijedio preko religije. Ja sam student šerijatskog prava, tako da su mi te ideje bile bliske i ubjedljive”, kaže.

Oni su mu naložili da prije napada na Kirkuk mobilnim telefonom snima ključne vladine zgrade i nađe slabe tačke koje bi se potom iskoristile za ulazak u grad. Mnoge lokacije koje je Ahmed snimio bile su potom zaista i napadnute prošle godine.

“Za sve što se dogodilo ja snosim odgovornost. Sve je moja krivica”, kazao je Ahmed dok su mu usne drhtale.

“Stalno mislim na to. Tamo sam imao i neke prijatelje”, dodao je.

On napominje da je u to vrijeme vrlo malo shvatao kakav je život pod ISIS-om. Živio je daleko od priča o pogubljenjima i propagandnim snimcima. Danas, kaže da duboko žali zbog svega što je učinio.

“Nadam se da će za mene i dalje biti mjesta u zajednici. Sada ako bih išao ulicom, ljudi bi vikali da sam ubio njihovu djecu. Ako odem u džamiju kažu da sam ubio njihovu djecu. Ako budem htio da se ženim, reći će on je ubio našu djecu”, kaže Ahmed.

I drugi zarobljenici, poput Ahmeda, kažu da ne žele da imaju više ništa sa kalifatom, međutim nisu svi uvjereni da će se sve sretno završiti.

“U Iraku imaju toliko ćelija da će preživjeti. Čak iako izgube Mosul i dalje će ih biti u Iraku”, rekao je zarobljenik Abdelrahman o zloglasnim džihadistima.

Facebook Comments
Source :

avaz.ba

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close