GENIJE IZ BIJELOG POLJA: Milovan napravio štednjak-raketu, pa se grije za 20 eura! (VIDEO)

Sustav je u obliku slova U. Sa jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim van. Iza ložišta može se doda bure na koje može se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grijao vodu preko njega, objašnjava 30-godišnji Bjelopoljac.

Tridesetogodišnji Bjelopoljac Milovan Cvišić pravi je primjer kako se može spojiti lijepo i korisno. Ovaj neobični inovator svoje izume pravi od starih stvari. Tako je, između ostalog, izumio raketa-štednjak ali i crnogorski merak- bicikl.

“Sustav je u obliku slova U. S jedne strane se loži i ima iza sulundar koji vuče dim vani. Iza ložišta može se doda bure na koje može se kuva.Ja sam prošle zime dodao bojler pa sam grijao vodu preko njega “, objašnjava Cvišić.

Nakon početnog eksperimenta shvatio je da to nije dovoljno, pa je odlučio svoj raketa-štednjak, zbog veće uštede i izgleda, dozida ciglom i glinom. “Prednost zidanog štednjaka je u tome kad se ta masa ugrije za nekih četiri-pet sati njoj treba baš dugo da se ohladi i dovoljno je samo malo drva da održava tu toplinu. Ja ložim baš kad je hladno jedno četiri-pet puta po jedno drvo i to je velika razlika u odnosu na razne sustave grijanja koji postoje i zahtijevaju ogromnu količinu tog ogrevnog materijala “, kaže Bjelopoljac.

Kako nema stalni posao, a za ogrjev mu je trebalo od 10-12 metara drva za godinu, zahvaljujući svom izumu Milovan za grijanje sada izdvaja znatno manje novca. “Tu, dvadesetak eura, četiri Bale okoraka smrčevih to sam koristio za njega jer mi je bilo jednostavnije, ne mora se krati samo se malo usitne i lože se.”

Za Milovanov štednjak znaju i susjedi pa mnogi traže da im napravi jedan.Kaže da te ponude ne odbija jer voli to što radi. “Volim to raditi jer svaki je posao jedinstven, svaki štednjak je jedinstven tako da svaki put je to izazov”, kaže on.

Za ovog neobičnog Bjelopoljca izazov je i da od starih stvari koje ljudi bacaju pravi nove.Zidove njegovog skromnog doma krase satovi napravljeni od gramofonskih ploča i gusle a nove ideje kako kaže dolaze mu dok sluša glazbu s jedinstvenog mobilnog gramofona.Ipak, pažnju sugrađana Milovan je privukao izradom bicikla koji podsjeća na čoper motor.”To je čisto onako za uživanje čovjek da se provoza do grada na kavu i tako to”, kaže Bjelopoljac. A nakon kave, sa svojim izumom kojem su Bjelopoljci nadjenuli ime “crnogorski merak bicikl”, Milovan se vraća kući po nove ideje.

Pogledajte video:

 

Izvor: revolucijainfo.com

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close