(FOTO) SPOMENICI SMRTI: Ovo su 7 najjezivijih mjesta u Europi

1. Kapela kostiju, Portugal


Kapela “Dos Ossos”, odnosno “Kapelica kostiju” jedna je od najzanimljivijih, ali i najjezivijih na svijetu. Nalazi se u portugalskom gradu Evori, na ulazu u crkvu sv. Franje. Svoje ime je dobila zbog svoje dekoracije – kostiju pet tisuća redovnika.

Kapelica je sagrađena u 16. stoljeću, u duhu protivreformacija gdje se učilo da je život tek prijelazno stanje, pa stoga ne iznenađuje da na krovu kapelice piše “Bolji je dan smrti, nego dan rođenja”.

2. Kosturnica Sedlek, Češka


Ukoliko poslije ovoga mislite da su Portugalci imali, u najmanju ruku, neobičan smisao duhovnosti, razmislite malo bolje, pošto se u predgrađu Kutna Hore u Češkoj nalazi kapela u koju su uzidane kosti između, pazite sad, 40 i 70 tisuća ljudi. Većina njih umrla je za vrijeme “Crne smrti”, u doba kuge tijekom koje je u svijetu umrlo čak 75 milijuna ljudi.Kapela inače nosi titulu svjetske baštine, a godišnje ju posjeti oko 200 tisuća ljudi.

3. Katakombe u Palermu


Nakon što je groblje kapucinskog reda u Palermu postalo premalo, oni su ispod njega počeli kopati katakombe u koje su pokopavali svećenike i monahe. Vremenom se u katakombama sahranjivala i društvena elita, pa je pokop u Kapucinska katakombama postao svojevrsni prestiž. Posljednji pogrebi su tu održani 20-ih godina prošlog stoljeća, au katakombama se nalazi oko osam tisuća preminulih i oko 1.250 mumija.

Sigurno najpoznatije sahranjeno tijelo je ono od dvogodišnje djevojčice Rosalie Lambardo čije je tijelo fantastično očuvano zahvaljujući proceduri profesora Alfreda Salafia.

4. Staro židovsko groblje, Češka


Najveće židovsko groblje u Europi otvoreno je u Pragu u prvoj polovici 15. stoljeća, a posljednji pogreb je obavljen 1787. godine, tri godine nakon što je zabranjeno sahranjivanje unutar samog grada, iz higijenskih razloga. S obzirom na vrlo ograničen prostor, ljudi su sahranjivani jedni iznad drugih pa groblje na pojedinim mjestima ima i do 12 slojeva.Vidljivo je oko 12 tisuća tijesno naguranih spomenika, a na groblju je pokopano oko 100 tisuća ljudi.

5. Crkva sv. Juraja, Češka

Ovo je već treća češka crkva na listi. Crkva sv. Juraja sagrađena je u 14. stoljeću, a prepuštena je zubu vremena 60-ih godina prošlog stoljeća kada joj se urušio krov za vrijeme pogreba. Lokalne vlasti nikada nisu uspjele prikupiti dovoljno velik iznos da se crkva obnovi, pa je češki umjetnik Jakub Hadrava došao na ideju da u njoj postavi jezovite instalacije – duhove.

6. Otok Poveglia, Italija

Poveglia je otok koji se nalazi nedaleko od Venecije. Često ga opisuju kao jedno od najukletijih mjesta na planeti, ali definitivno kao Najukletiji otok na svijetu. Prvi stanovnici su na njega došli 421. godine kako bi se sklonili od barbarske invazije, au 9. stoljeću je otok postalo gusto naseljeno i puno života.

S obzirom na česte ratove, vlasti Venecije su raselile otok i ono je od 1379. godine postalo utvrđenje i točka obrane u sukobima protiv Genoe. U naredna tri stoljeća Veneciju je nekoliko puta zahvatila kuga, a okolna otoci su postale karantini za oboljele i masovne grobnice za preminule.

Samo je epidemija 1629. godine u roku od sedam mjeseci uzela odnijela više od 80 tisuća života. Usred opće panike, oboljeli su prevezeni na otok, a mnogi su živi spaljeni i bačeni u neoznačene masovne grobnice.

7. Pariške katakombe, Francuska

Kao jedan od gradova s najbogatijim podzemljem, Pariz vješto skriva tajni labirint podzemnih tunela koji se protežu na više od 300 kilometara kroz njegovu “utrobu”. Ipak, za javnost su otvorena samo dva kilometra podzemlja poznata kao pariške katakombe (ili podzemna kosturnica), a njihova povijest je jeziva kao i mjesto koje se danas može posjetiti.

S razvojem francuskog glavnog grada i rastom stanovništva, gradska groblja su postala prepuna, a zbog neodgovarajućih uvjeta je su u središtu grada u 17. i 18. stoljeću vladale zarazne bolesti. Zato su gradske vlasti odlučile da se kosti premjeste u podzemne hodnike.

 

Izvor: kurir-info.rs

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close