Elon Musk uskoro će testirati ključan dio svog broda za kolonizaciju Marsa

Niti mjesec dana otkako je Elon Musk predstavio svoj ambiciozni plan naseljavanja Marsa, s konačnim ciljem stvaranja kolonije s preko milijun stanovnika, čelnik kompanije SpaceX je prije nekoliko dana otkrio još neke zanimljive pojedinosti o dizajnu svemirskog broda koji bi trebao omogućiti kolonizaciju, gdje posebno mjesto zauzima ogroman spremnik za gorivo koji će biti smješten u središnjem dijelu broda.

spremnik-musk

Musk je dodatne informacije otkrio tijekom nedavnog druženja s obožavateljima putem Reddita, a u sklopu tzv. „pitajte me bilo što“ usluge. Zahvaljujući tome, uspjeli smo saznati kako SpaceX uskoro namjerava testirati spomenuti spremnik, izrađen od ugljikovih vlakana. Navedeni spremnik biti će napunjen gorivom i potom podvrgnut različitim opterećenjima, a u cilju stvaranja sustava koji će funkcionirati u ekstremnim svemirskim uvjetima bez opasnosti od eksplozije ili nekog drugog kritičnog kvara.

Podsjetimo, fotografije spremnika Musk je objavio još 27. rujna tijekom gostovanja na Međunarodnom astronomskom kongresu (International Astronomical Congress – IAC). „Ovo je uistinu najproblematičniji dio broda. Što se tiče ostalih dijelova… s njima se dobro snalazimo, no ovaj je stvarno zeznut. Stoga se s njime najprije i želimo pozabaviti“, rekao je tada Musk.

Planirani položaj spremnika unutar svemirskog broda (FOTO: Elon Musk / SpaceX; Business Insider)

Planirani položaj spremnika unutar svemirskog broda (FOTO: Elon Musk / SpaceX; Business Insider)

Ideja o implementiranju takvog tipa spremnika u dizajn svemirskog broda nije nova, budući da su Boeing i NASA još 2014. godine radili na sličnom konceptu, no sa spremnicima puno manjih dimenzija. Kako bilo, izrada spremnika od ugljikovih vlakana čini se najboljim rješenjem, budući da je navedeni materijal snažniji i lakši od metala, a i manje se sažimlje.

Međutim, takav spremnik nije bez mana, a što je otkrio i sam Musk. „“Iako karbonska vlakna imaju nevjerojatno veliku čvrstoću, kad neko od njih stavite u tekući dušik ili tekući metan – a posebice tekući kisik u spremnik, onda taj puca i pušta sadržaj i stoga ga je jako teško konstruirati“, otkrio je Elon.

unutrasnjost-spremnika

Kako bilo, Musk je tijekom druženja na Redditu otkrio da će završna verzija spremnika biti nešto izduženija nego trenutni spremnik, a u smjesu ugljikovih vlakana dodati će se posebna smjesa za učvršćivanje s ciljem potpunog onemogućavanja curenja i pucanja spremnika. Konačno, spremnik će uskoro biti testiran na razini od 2/3 maksimalnog tlaka, i to na oceanu.

Ipak, Musk nije otkrio na koji način će navedeni test biti proveden, kao ni kojom će smjesom biti ispunjen spremnik. Kao jedna od mogućnosti nameće se ispunjavanje spremnika metanom, zapaljivim i eksplozivnim plinom, a koji bi se trebao koristiti kao gorivo na putu za Mars. Samo testiranje na oceanu vjerojatno će biti provedeno na jednoj od platformi za slijetanje Falcon 9 raketa, a kako bi se minimizirala opasnost u slučaju eksplozije spremnika.

Platforma za slijetanje na oceanu (FOTO: SpaceX / Flickr)

Platforma za slijetanje na oceanu (FOTO: SpaceX / Flickr)

Kako bilo, jedva čekamo svjedočiti još jednom povijesnom testiranju iz radionice Elona Muska.

Izvor: SpaceX, Reddit

Facebook Comments

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close