Devet luđačkih građevina koje mijenjaju izgled današnjeg svijeta! (FOTO)

Svijet je pun nezamislivo velikih infrastrukturnih projekata , za koje mnogi od nas nisu ni čuli. Uzmimo samo na primjer most između Hong-Koga, Zhuhaija i Makaa koji će, piše Business Insider, spojiti 42 milijuna ljudi ili prvi potpuno podvodni plutajući tunel koji bi trebao prepoloviti vrijeme putovanja između norveških fjordova.

Ovih devet projekata pokazuju kako investiranje milijardi dolara u ogromne projekte može svijet učiniti boljim mjestom.

1. Pingtang teleskop u Kini – Završen u rujnu ove godine, Pingtang je sa svojom dužinom od 500 metara najveći na svijetu, a može uhvatiti signale udaljene čak 1.000 svjetlosnih godina od Zemlje.

Foto: Tanjug / AP / Chinatopix

Foto: Tanjug / AP / Chinatopix

2. Tunel Gotthard Base u Švicarskoj – Tunel je ovog ljeta otvoren nakon 16 godina gradnje. Dug je 56 kilometara i kao takav je najduži i najdublji tunel na svijetu i pruža dosad neviđenu efiksnost pri putovanju kroz Alpe.

Foto: Wikipedia / Wdwdbot

Foto: Wikipedia / Wdwdbot

3. Toranj The Bride u Iraku – 2026. godine kada bude gotov, irački neboder The Bride putem solarnih ploča proizvodit svu energiju koju će trošiti, biće visok više od kilometra iu njemu će se nalaziti ureda, parkovi, restorani …

4. Most Jiaozhou Bay u Kini –  Završen 2011. godne, Most Jiaozhou bay najveći je prekomorski most na svijetu. Dug je 41 kilometar i prepolovio je vrijeme putovanja za ljude koji putuju iz istočne Kine na otok Huangdao.

5. Brana Itaipu na granici Paragvaja i Brazila – Prošle je godine ova brana na granici Paragvaja i Brazila stvorila najviše energije od svih brana na svijetu. Pokriva gotovo 85 posto energetskih potreba Paragvaja i 20 posto Brazila.

6. Most između Hong-Koga, Zhuhaija i Makaa – Projekt povezivanja 3 kineska grada trebao bi od sljedeće godine spajati 42 milijuna ljudi.

Foto: flickr / Patrick Poculan

Foto: flickr / Patrick Poculan

7. Metro u Rijadu – Novi metro u Rijadu koštaće 23.5 milijarde dolara i revolucioniraće prijevoz u glavnom gradu Saudijske Arabije.

Foto: Profimedia / Ferrari

Foto: Profimedia / Ferrari

8. Grad Songdo u Južnoj Koreji – Južnokorejski grad Songdo zovu pametnim gradom budućnosti, proteže se na 1.500 hektara uz more, au njemu od 2015. živi 67.000 ljudi.

9. Podvodni plutajući tunel u Norveškoj – Ovog je ljeta Norveška najavila da će potrošiti 25 milijardi dolara na potpuno podvodni, plutajući tunel ispod Sognefjord, koji će biti prvi takav tunel na svijetu.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Facebook Comments
Source :

Telegraf.rs, telegram.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close