A SVI SU GA ISMIJALI: Poznati filmaš i Trumpov protivnik još ljetos je najavio njegovu pobjedu. Evo što je rekao…

Čuveni američki novinar i redatelj Michael Moore, autor nagrađivanih dokumentaraca poput ‘Fahrenheit 9/11’, ‘Ludi za oružjem’ (‘Bowling for Columbine’), ‘Bolesno’ (‘Sicko’) i drugih u kojima je razotkrio naličje ‘Američkog sna’, ljetos je predvidio pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.

Ne samo što je predvidio Trumpovu pobjedu, već je i vrlo precizno objasnio razloge koji će dovesti do toga, a koji su se u međuvremenu pokazali točnima. Liberal Moore pokazao je time da izvrsno shvaća suštinu problema koji nagrizaju američko društvo.

Četiri savezne države bile su ključne

Gostujući u lipnju, nedugo nakon Brexita, u emisiji HBO-a ‘Real Time’ Moore je razgovarajući s voditeljem Billom Maherom objasnio kako će Trump doći u Bijelu kuću.

“Žao mi je što to moram reći, ali mislim da će Trump pobijediti. Žao mi je. Živim u Michiganu i, reći ću vam, dogodit će se strategija Brexita. Naša Srednja Engleska (unutrašnjost Engleske gdje su prevagnuli pobornici Brexita, nap.a.) su Michigan, Wisconsin, Ohio i Pennsylvania. Mitt Romney (repblikanski kandidat na predsjedničkim izborima 2012. godine, nap.a.) je izgubio izbore za 64 elektorska glasa, a zbroj elektorskih glasova u tim državama ‘Pojasa hrđe’ je 64! Sve što Trump treba učiniti jest da pobijedi u tim državama”, rekao je Moore što je izazvalo podsmijeh i zvižduke negodovanja očito Trumpu nesklone publike u studiju.

Trump je osvojio ‘Pojas hrđe’

‘Pojas hrđe’ (‘Rust Belt’) koji je Moore spomenuo zajednički je naziv za područja sjeveroistočnih i srednjeatlantskih država SAD, te istočnog dijela američkog Srednjeg zapada. Te je tradicionalno industrijske savezne države, među kojima i četiri spomenute, krajem 20. stoljeća zadesio proces deindustrijalizacije, a koji se dramatično osjeća i danas.

Tamošnji obespravljeni i većinom nezaposleni radnici nekoć velikih i uspješnih tvornica (oni koje je u prvom govoru nakon izborne pobjede Trump nazvao ‘zaboravljenim Amerikancima’) bili su ciljano biračko tijelo izbornog stožera republikanskog kandidata.

‘Glazba za uši’ obespravljenih radnika

“Bio sam tamo u vrijeme predizbora. Trump je pred tvornicom Forda rekao da će podići tarife na njihove automobile ako proizvodnju premjeste u Meksiko. Tim ljudima to je bila glazba za uši. Također, veća je izlaznost bila tijekom republikanskih predizbora nego u slučaju demokratskih, i to bi nas sve trebalo uplašiti”, rekao je Moore u lipnju.

Njegovo predviđanje se obistinilo i sve četiri spomenute savezne države – Michigan, Wisconsin, Ohio i Pennsylvania – koje su po tradiciji bile ‘ljevičarske’ i sklone demokratima, sada su se redom priklonile kandidatu Republikanske stranke. Da je Clinton odnijela pobjede u tri od te četiri države (bez Michigana), danas bi ona bila pobjednica izbora.

Facebook Comments
Source :

net.hr

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

X Close